Založ si blog

Potulky III – Synagóga v Bytči

…históriu tvorí nesmierne množstvo chcených i nechcených okolností. Udalostí, ktoré našťastie nemôžeme, našťastie nikto nemôže, ovplyvňovať. Len ďalej ísť jej cestou a byť na nej kamienkom dlažby, alebo celým úsekom historickej etapy po ktorej sa človečenstvo posúva ďalej. A zanechávame po sebe niečo, čo tí po nás, ak z toho, čo po sebe zanechávame kúsok ostane, tí po nás nazvú pamiatky. Aj mi voláme to, čo po sebe zanechali tí pred nami pamiatkami a s bohorovnosťou nám vlastnou potom tie ostatky po tých, čo tu boli pred nami rozsortírujeme. Znalecky, ovšem. Lebo je nás veľa znalcov na pamiatky. Takmer všetci sme znalci u nás a nie len na pamiatky. Pozorujem. Najväčší nárast znalcov je v oblasti politológie. Len o čosi menej je znalcov u nás na pamiatky. Možno sa to vyrovná so znalcami na futbal a hokej, ale to bude aj tým, že u väčšiny sa tieto dve expertmeisterstücky prelínajú a vyslovované perly v jednej aj druhej oblasti by mali byť vyvážené prinajmenšom zlatom. A tak, keďže väčšina sme znalci, je nám okamžite jasné pri rozhodovaní čo z ktorej etapy ponechať a čo odstrániť, zbúrať, zašliapať do zeme. Stredovek áno, stredoveké pamiatky zachováme, teda ak nepadnú samé. Ale niečo spred sto rokov ? Veď to akoby bolo včera, to teda nemá žiadnu hodnotu, ale stredoveké…nóó. Len nám, znalcom akosi uniká, ako pán Werich hovoril, že aj mi raz budeme stredom vekov. A tí, ktorí budú študovať ten náš stredovek, budú žasnúť, čo to bolo za obdobie, spoločnosť, ktorá nič nezanechala a do svojich učebníc dejepisu zavedú náš vek ako stredovek, dobu temna.

Synagóga v Bytči 1 - 25.10.2014

Tak akosi sa mi javil stav vecí spoločnosti, ktorej som aj ja súčasťou. A po prečítaní reakcií „znalcov“ pod článkom a reakcií „znalcov“ pod mnohými inými textami, keď som si prečítal minulý rok článok v novinách o snahách Občianského zduženia Biblické centrum z Bytče zachrániť miestnu synagógu. Článok v novinách bol starší a tak aj údaje boli staršieho dáta. Len ten mdlý pocit v mojom vnútri akosi nestarne a je stále aktuálny, neustále podsúva otázku či chcem byť súčasťou spoločnosti „znalcov“.

http://zilina.sme.sk/c/5007602/zidovsku-synagogu-v-bytci-konecne-opravia.html

Synagóga v Bytči 2 - 25.10.2014Ostatnú jeseň som na Potulkách prechádzal Bytčou. Našiel som si akúsi zámienku o hlade, ale to nutkanie bolo odinakiaľ. Z iného závitu mojej mozgohrudy. V jej zadnej šteláži bola uložená spomienka na článok o synagóge a tá spomienka nedala obísť Bytču so synagógou za thurzovským zámkom.
Súčasná synagóga v tzv. neorománskom štýle je výsledkom stavebných aktivít židovskej náboženskej obce z 90. rokov 19. storočia. Pôvodne bola len modlitebňou, neskôr v r. 1886 sa stala synagógou. Architekt synagógy nie je známy. Synagóga stojí medzi zámkom a pivovarom baróna Poppera, ktorý dal synagógu postaviť. Druhá svetová vojna priniesla okrem vyvraždenia židovskej obce v Bytči aj vyplienenie jej synagógy. Zachovala sa len pôvodná opona, ktorá je vystavená v expozícií Judaík v Malej synagóge v Žiline. Počas vojny slúžila synagóga ako sklad a tak isto aj počas socializmu napr. sklad nábytku, hnojiva, stajňa pre kone, čo sa značne podpísalo pod jej žalostný stav. Potomkovia bytčianskych židov, ktorí prežili holokaust dnes žijú prevažne v Izraeli. Toľko stránka OZ Biblické centrum a ešte trochu údajov zo stránky mesta Bytče.

Synagóga v Bytči 3 - 25.10.2014Bloková stavba s pôdorysom v tvare náznaku písmena „T“ má rozdielnu výškovú úroveň jednotlivých hmôt a päťboký polygonálny uzáver. Čelná fasáda objektu je bohato členená tak v hmotách, ako aj plastickom stvárnení detailov s výrazom neorománskej architektúry. Portál hlavného vstupu má plastické lemovanie do oblúka s vloženým rastlinným a geometrickým ornamentom a po stranách ho ohraničujú stĺpy s charakteristickou románskou hlavicou. Nad vstupnou bohato vyrezávanou drevenou bránou je osadený mozaikový vitrážový svetlík a nad ním kruhové okno s hviezdicovitou výplňou. Štít ukončuje predĺžený oblúčkovitý vlys s náznakom románskych stĺpov a reliéfne rozety v omietke. Celú plastickú výzdobu dopĺňa maľovaný hebrejský nápis.

Synagóga v Bytči 4 - 25.10.2014Interiér synagógy je riešený ako halový priestor trojlodia s galériou (emporou) po bokoch a nad vstupom, ktorý zároveň tvorí predsieň stavby s krížovou klenbou. Drevené ženské galérie nesú štvorboké ozdobné liatinové stĺpy, charakteristické pre židovské synagógy a modlitebne druhej polovice 19. storočia. Priestor tzv. mužskej sály má rovný kazetový strop s maľovanou ornamentálnou výzdobou a polygonálny záver so zvýšeným pódiom ukončuje rebrová klenba. Žiaľ, súčasný stavebno-technický stav tejto významnej pamiatky je veľmi narušený a naliehavo vyžaduje zvýšenú pozornosť a starostlivosť. Ale do interiéru som sa nedostal. Snáď inokedy. Ale pre mudrujúcich „znalcov“, strecha je zrenovovaná !

Synagóga v Bytči 5 - 25.10.2014Keď som sa pokúšal fotiť synagógu, prechádzali okolo dvaja starší pani s malými deťmi. O niečom medzi sebou rozprávali, ale keď videli, že sa venuje schátralej stavbe zmenili tému rozhovoru, na chvíľu sa zastavili, pozreli sa smerom hore, asi na tú opravenú strechu a hlasnejšie, možno náročky aby som to počul, poznamenali, „ale strecha je už fajn“. Podišiel som bližšie v snahe nadviazať rozhovor, „kedy to opravili ?“ „Viete, že presne ani nevieme „ trošku prekvapene odvetili, „ale bolo by fantastické, keby bola už celá tak urobená“. „To by bolo skvelé a vy ste Židia ?“ opýtal som sa možno nie veľmi nevhod. Starší z tej dvojice pozrel na mňa, „neviem koľko z tých, čo tu žili je ešte na žive. Ale tu už nikto. Ale stavba je to pekná, nie?“. „Krásna“, hovorím. „A snáď bude ešte krajšia, ak sa všetko podarí vďaka rozumným ľuďom“.

Synagóga v Bytči 6 - 25.10.2014Ešte sme takto chvíľu stáli vedľa seba, hľadeli sme na ošarpané steny synagógy, do porozbíjaných okien, možno sme všetci mysleli na to isté. Tí dvaja neboli „znalci“ a snáď ani ich vnuci nebudú „znalcami“. Pohli sa s už nudiacimi sa deťmi ďalej do centra.      Synagóga v Bytči 7 - 25.10.2014 Synagóga v Bytči 8 - 25.10.2014 Synagóga v Bytči 9 - 25.10.2014 Synagóga v Bytči 10 - 25.10.2014 Synagóga v Bytči 11 - 25.10.2014 Synagóga v Bytči 12 - 25.10.2014 Synagóga v Bytči 13 - 25.10.2014 Štruktúra steny 25.10.2014text, foto © Peter Krivda Soliwarski

Potulky CCXII – Daorson /BiH/

17.04.2024

…stále som sa vyhýbal tomu, aby som sa stal cestujúcim v tom nikdy nekončiacom zástupe, ktorým sa ženú po všetkých cestách sveta turisti. A robia zeme, vyrábajú zeme, robia destinácie. Niekedy v jeseni minulého roku som nechtiac vypočul rozhovor dvoch mamičiek v kaviarni jedného nákupného centra. Sú to také kaviarne nekaviarne v ktorých sa schádzajú mamičky [...]

Potulky CXXI – Blatnická dolina, pre Inguśu

26.02.2024

…hľadáme doma krásy Toskánska, Andalúzie, Alpských dolín…,len akosi zabúdame, že iní k nám chodia hľadať krásy Slovenska, Turca, Blatnickej doliny. Koľko krát sme porovnávali „toto je nádhera, ako krajina pri Montalcino, vinohrady ako pri Pianacci…“. Lenže „táto“ nádhera zvlnenej krajiny s kopčekmi a dolinami je pri jednom z pohľadov z Brotnice [...]

Lubomír Typlt v Mantre, Bratislava

23.02.2024

…už dlho nie je pravidlom, že by sa v slovenských výstavných priestoroch predstavovalo súčasné výtvarné umenie z Čiech. O to zaujímavejšie potom vyznieva skvelý počin spoločnosti Mantra a jej konateľa Šimona Krivdu, ktorým sa podarilo vo výstavných priestoroch bratislavskej Pradiarne realizovať vskutku výnimočnú výstavu popredného českého multimediálneho [...]

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.