Založ si blog

Danuta a Pavol Binder v Galérii Z

DSCF9610-2

Obdobie dní spomienok na zosnulých, kedy farby a vône z minula sa miešajú so súčasnými. Je do nich zakódovaná pamäť na fluidum minulosti, ktoré je cez ne tu, teraz. Z hmiel sa vynárajú reminiscencie vzdialených, ale neustále prítomných v nás. Trochu nostalgie, melanchólie v mihotavom plameni sviečky. A do týchto tklivodní prichádza bratislavská Galéria Z s výstavou akoby pripravovanou pre toto obdobie. Danuta a Pavol Binder. Dvojica umelcov, ktorí odišli a ostalo ticho. Výstava predstavuje malý výsek z tvorby oboch autorov, diela, ktoré sa organizátorom, kurátorke Beate Jablonskej a výtvarníkovi Olegovi Fintorovi podarilo zapožičať zo súkromných zbierok a v spolupráci s galéristom a výtvarníkom Viktorom Hulíkom prezentovať v Galérii Z.

DSCF9613-2Je len symptomatické pre slovenskú kultúru, že ustanovizne, ktoré to majú takpovediac v popise práce sa doteraz nepokúsili predstaviť aspoň časť dostupných diel Danuty a Pavla Binderovcov aby tak pripomenuli významnosť a dosah ich diela a zaradili ich do kontextu najvýraznejších osobností slovenskej výtvarnej kultúry. Keď som pred rokmi čítal v novinách článok Beaty Jablonskej ako spomienku na Binderovcov bolo mi clivo. Aj teraz. A tak sa hádam autorka článku, výtvarná teoretička Beata Jablonská nebude hnevať ak opäť zverejním jej slová tu pri príležitosti výstavy, ktorej je kurátorkou.

DSCF9616-2Oni si tú ľahostajnosť nezaslúžia
Dom Binderovcov bol centrom pre výtvarníkov. Dnes je prázdny, čo bude s ich dielami?
Danuta a Pavol Binderovci boli veľmi dôležité postavy výtvarnej scény. Osud ich umeleckej pozostalosti je však dnes nejasný.
Vlani v lete kultúrnu obec zasiahla ťažká správa. Po úmrtí maliarky Danuty Binderovej z domu na Búdkovej ceste v Bratislave odišiel jej manžel Pavol Binder. Dodnes nik nevie, kde je a čo sa vlastne stalo, ale nešťastný záver tejto správy sa dá tušiť.
V tomto prípade by neistota čakania mala byť sprevádzaná sledovaním osudu cennej umeleckej pozostalosti manželov.

DSCF9807-2Rozprávali rovnaký príbeh
Danuta a Pavol Binderovci spolu a každý zvlášť vstúpili do dejín slovenského povojnového moderného umenia. Obaja vytrvalo stáli a obhajovali vlastné videnie sveta. Danuta cez hravé, emotívne kresby a maľby hlásiace sa k prúdu geometrickej abstrakcie, Pavol drôtenými sochami posúval našu tradíciu k dedičstvu moderného európskeho umenia. Aj keď každý inak, ale v podstate rozprávali ten istý príbeh. Ona vedome utekala od prísnej geometrie do zdanlivo detsky neohrabanej kresby. Obsesívnym vyfarbovaním a šrafovaním pridávala do chladu abstraktných plôch roztopašnú iskru.

DSCF9628-2Pavol podobne ako Danuta kreslila modeloval, tvaroval a plietol drôtené sochy, ktoré tiež navonok podliehali kánonu geometrie. Ale najkrajšie jeho sochy sú akoby len rozrobené a neukončené. Drôty neposlušne vytŕčajú v prútoch či zauzlenom chaose. A práve v nich je Pavol Binder svoj – intuitívny, a na chvíľu rozbláznený, aby sa znova mohol poslušne vrátiť do predpísaného poriadku.
Za posledných dvadsať rokov boli diela Binderovcov súčasťou všetkých významnejších výstav, či už tých, ktoré zhodnocovali jednotlivé epochy, alebo tých, ktoré sumarizovali umelecké smery. A ešte niečo. Boli umelcami, ktorí sa neuzatvárali do svojich domov a ateliérov, aby nerušení mohli cieľavedome kráčať vytýčenou cestou.

DSCF9814-2Práve naopak. Boli to ľudia, ktorí otvorili dvere každému, kto to potreboval. Posedenia v ich dome a záhrade na Búdkovej ceste boli malými spoločenskými udalosťami, ktoré sú také potrebné k duchovnému a bytostnému utvrdzovaniu každej komunity. Nezažila som tie v 70. a 80. rokoch, ale pamätám si tie porevolučné. V kruhu ľudí o generáciu či dve mladších Binderovci dokázali rozpútať vášnivé debaty o umení, politike, aj o kulinárskych dobrotách.

DSCF9806-2Nikde inde som neochutnala cviklový boršč, krehké slede, či pikantný bigos, podávané s takým samozrejmým šarmom hostiteľky. Danuta Binderová bola Poľka a jej pôvabná namyslenosť, že len poľská kuchyňa je créme de la créme svetového kulinárstva, bola očakávaným spestrením každého posedenia.DSCF9808-2

Čo bude ďalej?
Dnes je dom prázdny, uzamknutý políciou, záhrada opustená. Diela – Danutine kresby a Paľove sochy čakajú na pomalú devastáciu. Manželia Binderovci nemali deti, len vzdialených príbuzných a preto je situácia taká citlivá a komplikovaná. Navyše ticho, ktoré panuje, neveští nič dobré.

DSCF9855-2Priatelia a blízki známi urobili, čo mohli a teraz musia čakať. Táto situácia sa nedá vyriešiť štandardnými postupmi. A možno práve tu sa otvára priestor pre konkrétnych ľudí. Z ministerstva kultúry, občianskych či profesijných združení, ktorí by sa mohli pokúsiť hľadať riešenia, aby umelecký odkaz manželov Binderovcov naozaj neskončil na smetisku.

DSCF9830-2Zaiste, vyzerá to tak, že zákon riešenie neponúkne. Ale keby sa podarilo upozorniť a zmobilizovať verejnosť článkami, ohlasmi a výstavami z verejných a súkromných zbierok, tak ten prázdny čas čakania by mal aspoň aký-taký zmysel. Všetko, len nie ľahostajnosť, tú si Danuta a Pavel Binderovci nezaslúžia.
BJ

DSCF9880-2    Výstava manželov Binderovcov v Galérii Z nepatrí svojím rozsahom k veľkým prezentáciám, ale o to je výrečnejšia. Poetika diel Danuty a Paľa je natoľko sugestívna a hlbokoobsažná, že nás vedie k meditácii. V ich prítomnosti.DSCF9811-2DSCF9815-2DSCF9588-2text, foto © Peter Krivda Soliwarski, Andrej Trebatický

Potulky CXXI – Blatnická dolina, pre Inguśu

26.02.2024

…hľadáme doma krásy Toskánska, Andalúzie, Alpských dolín…,len akosi zabúdame, že iní k nám chodia hľadať krásy Slovenska, Turca, Blatnickej doliny. Koľko krát sme porovnávali „toto je nádhera, ako krajina pri Montalcino, vinohrady ako pri Pianacci…“. Lenže „táto“ nádhera zvlnenej krajiny s kopčekmi a dolinami je pri jednom z pohľadov z Brotnice [...]

Lubomír Typlt v Mantre, Bratislava

23.02.2024

…už dlho nie je pravidlom, že by sa v slovenských výstavných priestoroch predstavovalo súčasné výtvarné umenie z Čiech. O to zaujímavejšie potom vyznieva skvelý počin spoločnosti Mantra a jej konateľa Šimona Krivdu, ktorým sa podarilo vo výstavných priestoroch bratislavskej Pradiarne realizovať vskutku výnimočnú výstavu popredného českého multimediálneho [...]

Potulky CXX – Hrad Bítov, CZ

13.01.2024

Sadol som si na malý štokerlík v rohu a tak trocha s pokorou som otvoril starú knihu, ktorá ma sprevádzala v určitom zmysle celým životom. A teraz, už neviem po koľký raz som tú knihu, spolu s mnohými inými premiestňoval z police na inú policu v snahe urobiť miesto pre novšie, nástupnícke. Cervantesov Dômyselný rytier Don Quiote da la Mancha. Už len vyslovenie toho [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.