Založ si blog

Lubomír Typlt v Mantre, Bratislava

…už dlho nie je pravidlom, že by sa v slovenských výstavných priestoroch predstavovalo súčasné výtvarné umenie z Čiech. O to zaujímavejšie potom vyznieva skvelý počin spoločnosti Mantra a jej konateľa Šimona Krivdu, ktorým sa podarilo vo výstavných priestoroch bratislavskej Pradiarne realizovať vskutku výnimočnú výstavu popredného českého multimediálneho umelca – výtvarníka Lubomíra Typlta /*1975/. Autor sa tu, v slovenskom kontexte,  po prvý raz predstavuje rozsiahlejšou kolekciou, ktorú pripravil z časti aj špeciálne pre danú prezentáciu v kurátorskej spolupráci s Michalom Stolárikom.

Maliarska tvorba Lubomíra Typlta zostavená výhradne z figurálnych kompozícií potom vystupuje v súčasnej výstavnej prevahe rádobykonceptuálnych prezentácií na Slovensku skutočne veľmi osviežujúco a prínosne. Veľmi expresívny gestický prejav autora nás vťahuje do akýchsi tajuplných, až mystických dejových relácií, ktorých účinok je podporený farebnosťou čerpajúcou z poznatkov snáď psychedelického umenia. Pohybujeme sa v akomsi snovom nadreálne figurálnych zoskupení chlapcov z ktorých stredu vystupuje magická žiara. Tu mi akosi samovoľne preblesne v podvedomí uložená spomienka na staré ilustrácie Foglarových Záhad hlavolamu v prvorepublikových rodokapsoch.  Ale hneď ustupuje pred nesmierne sugestívnymi kompozíciami „roztancovaných“ ženských, či dievčenských postáv, ktoré ale sú skôr dramaticky znepokojivé ako veselé, nad ktorými sa vznáša ochranná ruka Matky ochrankyne, Večnej matky, niekoho, či niečoho, čo nás ochráni pred vtiahnutím do „čiernej diery“ stratena.                                                                                                                   Úžasne podmanivo preniká do vedomia veľkoplošná zostava portrétov Typltových dvoch detí. Na jednej strane sú to portréty veľmi „civilné“, bez akejkoľvek snahy o romantizujúce prikrášľovanie a na strane druhej až nesmierne nástojčivo pripomínajúce prvý šok videnia svetla sveta vo všetkých jeho podobách. Maliarsku kolekciu na súčasnej výstave v Pradiarni Lubomír Typlt dopĺňa kinetickým objektom Kolotoč, ktorý svojou hravou inštaláciou starých bicyklov a dáždnikov je určitým odľahčením, pomocným výstupom zvnútra.                                                                                                                                   

Spoločnosti Mantra je potrebné zaželať šťastnú ruku pri príprave ďalších výstav tak, ako je to pri súčasnej skvelej výstave Lubomíra Typlta „Proti zákonom gravitácie“ v bratislavskej Pradiarni.

 

text, foto © Peter K. Soliwarski, Michal Babinčák, Adam Šakový

Potulky CCXIV – Završje /HR/

06.06.2024

Svet je priestor naplnený záhadami. A je nádherným darom možnosť, či potreba tieto záhady objavovať. Niekedy sa pristihnem pri tom, keď sa prechádzame starými historickými uličkami, akoby som listoval fotografickým albumom, ktorý je plný starých fotografií a patril niekomu inému. Naším predkom, ktorí tu už nie sú. Ešte ich spoznávame na niektorých z čiernobielych, [...]

Jozef Mužila -„Možnosti“ v Turčianskej galérii

26.05.2024

…doslova v poslednej chvíli som ešte stihol skvelú výstavu skvelého výtvarníka Jozefa Mužilu /1967/ v Turčianskej galérii v Martine. „Možnosti“. Autor žijúci v Martine je z môjho pohľadu „málo videný“, málo exponovaný na našej výtvarnej scéne, málo prezentovaný aj napriek jeho nespornej originalite a jedinečnosti vyjadrovania. Zjavne v jeho povahovej [...]

Potulky CCXIII – Hrad Hrušov

18.05.2024

… kedy som prvý krát pocítil túžbu preniesť sa časom do minulosti, do iného obdobia, do iného času. Ono to asi bude vždy až po poznaní niečoho, čo sa udialo niekde v nepoznaní. A čím viac je to nepoznanie zastreto vrstvou neznáma, tým je tajomnejšie a záhadnejšie, a tým viac láka, a tým viac priťahuje, a tým viac chce, aby sme išli za nim. Ono to bude až potom, [...]

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

V českom vojenskom priestore explodovala munícia, na mieste sú zranení

17.06.2024 12:33

K explózii došlo vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá neďaleko Olomouca.

koronavírus nemocnica čína wuchan lekári doktor pacient

Japonsko hlási rekordný nárast smrteľnej bakteriálnej infekcie. Experti nevedia zistiť príčinu epidémie

17.06.2024 12:23

Odborníci zatiaľ nedokázali zistiť, čo je príčinou stúpajúceho počtu prípadov.

Forró, Pellegrini

Pellegrini oslovil lídra Maďarskej aliancie Krisztiána Forróa. V paláci má vzniknúť nový poradcovský tím

17.06.2024 12:15

Nový prezident uviedol, že chce zostaviť nový poradcovský tím pre národnostné menšiny. Maďarská aliancia pre Pravdu potvrdila, že Pellegrini oslovil lídra strany Krisztiána Forróa.

Generálna prokuratúra

V minulom roku narástol počet obžalovaných mladistvých aj mladistvých recidivistov

17.06.2024 11:37

Po ôsmich rokoch vyznačujúcich sa trendom poklesu trestných stíhaní mladistvých v roku 2023 generálna prokuratúra zaznamenala jej nárast o 4 percentá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 497881x
Priemerná čítanosť článkov: 3171x

Autor blogu

Kategórie