Založ si blog

Lubomír Typlt v Mantre, Bratislava

…už dlho nie je pravidlom, že by sa v slovenských výstavných priestoroch predstavovalo súčasné výtvarné umenie z Čiech. O to zaujímavejšie potom vyznieva skvelý počin spoločnosti Mantra a jej konateľa Šimona Krivdu, ktorým sa podarilo vo výstavných priestoroch bratislavskej Pradiarne realizovať vskutku výnimočnú výstavu popredného českého multimediálneho umelca – výtvarníka Lubomíra Typlta /*1975/. Autor sa tu, v slovenskom kontexte,  po prvý raz predstavuje rozsiahlejšou kolekciou, ktorú pripravil z časti aj špeciálne pre danú prezentáciu v kurátorskej spolupráci s Michalom Stolárikom.

Maliarska tvorba Lubomíra Typlta zostavená výhradne z figurálnych kompozícií potom vystupuje v súčasnej výstavnej prevahe rádobykonceptuálnych prezentácií na Slovensku skutočne veľmi osviežujúco a prínosne. Veľmi expresívny gestický prejav autora nás vťahuje do akýchsi tajuplných, až mystických dejových relácií, ktorých účinok je podporený farebnosťou čerpajúcou z poznatkov snáď psychedelického umenia. Pohybujeme sa v akomsi snovom nadreálne figurálnych zoskupení chlapcov z ktorých stredu vystupuje magická žiara. Tu mi akosi samovoľne preblesne v podvedomí uložená spomienka na staré ilustrácie Foglarových Záhad hlavolamu v prvorepublikových rodokapsoch.  Ale hneď ustupuje pred nesmierne sugestívnymi kompozíciami „roztancovaných“ ženských, či dievčenských postáv, ktoré ale sú skôr dramaticky znepokojivé ako veselé, nad ktorými sa vznáša ochranná ruka Matky ochrankyne, Večnej matky, niekoho, či niečoho, čo nás ochráni pred vtiahnutím do „čiernej diery“ stratena.                                                                                                                   Úžasne podmanivo preniká do vedomia veľkoplošná zostava portrétov Typltových dvoch detí. Na jednej strane sú to portréty veľmi „civilné“, bez akejkoľvek snahy o romantizujúce prikrášľovanie a na strane druhej až nesmierne nástojčivo pripomínajúce prvý šok videnia svetla sveta vo všetkých jeho podobách. Maliarsku kolekciu na súčasnej výstave v Pradiarni Lubomír Typlt dopĺňa kinetickým objektom Kolotoč, ktorý svojou hravou inštaláciou starých bicyklov a dáždnikov je určitým odľahčením, pomocným výstupom zvnútra.                                                                                                                                   

Spoločnosti Mantra je potrebné zaželať šťastnú ruku pri príprave ďalších výstav tak, ako je to pri súčasnej skvelej výstave Lubomíra Typlta „Proti zákonom gravitácie“ v bratislavskej Pradiarni.

 

text, foto © Peter K. Soliwarski, Michal Babinčák, Adam Šakový

Potulky CCXII – Daorson /BiH/

17.04.2024

…stále som sa vyhýbal tomu, aby som sa stal cestujúcim v tom nikdy nekončiacom zástupe, ktorým sa ženú po všetkých cestách sveta turisti. A robia zeme, vyrábajú zeme, robia destinácie. Niekedy v jeseni minulého roku som nechtiac vypočul rozhovor dvoch mamičiek v kaviarni jedného nákupného centra. Sú to také kaviarne nekaviarne v ktorých sa schádzajú mamičky [...]

Potulky CXXI – Blatnická dolina, pre Inguśu

26.02.2024

…hľadáme doma krásy Toskánska, Andalúzie, Alpských dolín…,len akosi zabúdame, že iní k nám chodia hľadať krásy Slovenska, Turca, Blatnickej doliny. Koľko krát sme porovnávali „toto je nádhera, ako krajina pri Montalcino, vinohrady ako pri Pianacci…“. Lenže „táto“ nádhera zvlnenej krajiny s kopčekmi a dolinami je pri jednom z pohľadov z Brotnice [...]

Potulky CXX – Hrad Bítov, CZ

13.01.2024

Sadol som si na malý štokerlík v rohu a tak trocha s pokorou som otvoril starú knihu, ktorá ma sprevádzala v určitom zmysle celým životom. A teraz, už neviem po koľký raz som tú knihu, spolu s mnohými inými premiestňoval z police na inú policu v snahe urobiť miesto pre novšie, nástupnícke. Cervantesov Dômyselný rytier Don Quiote da la Mancha. Už len vyslovenie toho [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.