Založ si blog

Potulky CX – Sázavský kláštor /CZ/

Keď vstupujem do ticha svojich vnútorných ciest, pozatváram okná a dvere intimity môjho imanentného kláštora, aby ma nič nerušilo pri prechádzkach jeho chodbami. Bosými chodidlami hladím dlažbu krížovej chodby a hľadám odtlačok z minula, kedy som začal prinášať do týchto duchovných priestorov prvé otlačky vonkajšieho chaosu, aby som sa ich tu striasol a očistil sa. V koľkých rajských záhradách som už sedel, v Edene, v koľkých som sedel na brehoch Píšónu, Gíchónu, aby ich vody zmyli so mňa nánosy neprávd, klamstiev, ktoré sa lepia ako smola valiaca z rozďaveného vrela vševedov. Opäť prechádzam dlaňami po chladivých kameňoch arkád chodby pokory, ticha a bojím sa vonkajšieho rinčania nenávisti, zloby, ukrutností a lží, lží…Azyl týchto mojich vnútorných únikov za iluzívnym hľadaním stromu poznania sa prelína s hľadaním dobra a krásna a historična v reálnom, hmatateľnom, pravdivom, lebo už sa nedá zmeniť, krásnom, lebo to už overili stáročia, skýsajúcim poučenie, aj keď sa poučiť nedáme.

A tak sme vyšli do úžasnej krajiny povodia rieky Sázavy, meandrami „Zlaté řeky“ vodákov a trampov, snov a voňavých večerov táborových ohňov, tklivých melódii s gitarami a kradmými dotykmi začínajúcich sa lások, popod hradnou skalou Českého Šternberka a ešte ďalej, okolo zámku Rataje nad Sázavou a Ledečka s kávou, až do Sázavy s úžasným Sázavským kláštorom. Starobylým, tajomným, romanticko-nádherným, s históriou tak širokou a tak vzrušujúcou, že som si na chvíľu predstavil tu nádheru sedieť tak, ako sme sedeli, na základoch pôvodnej rotundy Svätého Kríža z konca 11. storočia v kláštornej záhrade, sedieť na tých kamenných základoch, na slnku presvitajúcom cez korunu kvitnúcej lipy a počúvať históriu kláštora rozprávanú vedľa nás sediacim pánom Janom Werichom. Podmanivým hlasom tak, ako sme niekedy počúvali Jeho „Pohádky“. Ja viem, nesedel vedľa nás. Jan Werich. Ale jeho hlas som počul, keď nám hovoril legendu o pustovníkovi, sv. Prokopovi, ktorý na tomto mieste ponúkol vodu smädnému kniežaťu Oldřichovi a tá sa premenila na víno. Podľa legendy knieža z vďaky pomohol Prokopovi na tomto mieste postaviť kláštor v ktorom sa stal prvým opátom. Najstaršie zmienky o kláštore sú z roku 1032. Okolo Prokopa sa vtedy vytvorila skupina jeho nasledovníkov, ktorú knieža Oldřich povýšil na komunitu benediktínskeho kláštora. Ten sa stal strediskom slovanskej vzdelanosti v snahe rozvíjať a uchovávať cyrilo-metodskú tradíciu. O zápase slovanskej a nemeckej kultúry, ako aj o stredisku staroslavianskej liturgie hovorí aj latinská legenda o svätom Prokopovi. To sa zrejme stalo zámienkou pre vyhnanie mníchov z kláštora v roku 1096 a zničeniu ich kníh a všetkých spisov. Kláštor bol natrvalo prevedený do majetku benediktínom z Břevnova. Začiatkom 14. storočia, za opáta Matyáša, bol rozostavaný nový, gotický kostol a kláštor. Stavbu prerušili husitské vojny, počas ktorých boli mnísi z kláštora vyhnaní a celý majetok prešiel do vlastníctva šľachty. V priebehu 17. a 18. storočia bolo presbytérium kostola prestavané na nový barokový kostol s kláštornými budovami. V roku 1785 bol kláštor zrušený a budovy boli stavebne upravené na zámok s neskoršou novorenesančnou prestavbou.

Dnešné usporiadanie kostola a priliehajúceho kláštora v južnej časti vychádza z dispozície stavieb slovanských mníchov v 11. storočí. A v jadre z gotickej prestavby v 14. storočí. Poznateľné sú len v podobe západnej veže a južnej lode nedokončeného chrámu. Mali sme nesmierne šťastie, že tichom, tajomnosťou i veľkoleposťou Sázavského kláštora sme sa mohli prechádzať sami. Mohli sme naplno vnímať mystický pôvab tajomností miesta, mohli sme nerušene nasávať vzrušujúce vône minula, aspoň na chvíľu si sadnúť na chladivý kameň ostenia gotických okien kapitulnej siene a s pokorou prežívať podmanivé mystérium mariánskeho cyklu fresiek z počiatku 14. storočia.

Vonku nás potom čakal náš Áres, lenivo sa naťahujúci pod lavicou. Pomaly, bez slov, sme schádzali bránou kameňmi dlažby k mestečku a akosi už tu sme sa ticho lúčili s naším štvornohým priateľom……………..

text, foto © Peter Krivda Soliwarski

 

 

Potulky CCXII – Daorson /BiH/

17.04.2024

…stále som sa vyhýbal tomu, aby som sa stal cestujúcim v tom nikdy nekončiacom zástupe, ktorým sa ženú po všetkých cestách sveta turisti. A robia zeme, vyrábajú zeme, robia destinácie. Niekedy v jeseni minulého roku som nechtiac vypočul rozhovor dvoch mamičiek v kaviarni jedného nákupného centra. Sú to také kaviarne nekaviarne v ktorých sa schádzajú mamičky [...]

Potulky CXXI – Blatnická dolina, pre Inguśu

26.02.2024

…hľadáme doma krásy Toskánska, Andalúzie, Alpských dolín…,len akosi zabúdame, že iní k nám chodia hľadať krásy Slovenska, Turca, Blatnickej doliny. Koľko krát sme porovnávali „toto je nádhera, ako krajina pri Montalcino, vinohrady ako pri Pianacci…“. Lenže „táto“ nádhera zvlnenej krajiny s kopčekmi a dolinami je pri jednom z pohľadov z Brotnice [...]

Lubomír Typlt v Mantre, Bratislava

23.02.2024

…už dlho nie je pravidlom, že by sa v slovenských výstavných priestoroch predstavovalo súčasné výtvarné umenie z Čiech. O to zaujímavejšie potom vyznieva skvelý počin spoločnosti Mantra a jej konateľa Šimona Krivdu, ktorým sa podarilo vo výstavných priestoroch bratislavskej Pradiarne realizovať vskutku výnimočnú výstavu popredného českého multimediálneho [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.