Založ si blog

Michal Studený v Galérii Čin Čin

…akosi groteskný sa mi zazdal úvod k tomuto textu „v bratislavskej galérii Čin Čin sa predstavil Michal Studený“…tak teda, bratislavská galéria Čin Čin predstavuje tvorbu z ostatných rokov maliara, výtvarníka Michala Studeného /*1939/ vo výstavnom projekte „Spektrá“, ktorú výstavu pripravil autor v spolupráci s Jánom Studeným a kurátorkou PhDr. Evou Trojanovou na vernisáži veľmi prehľadne prechádzajúcou exkurzom cez tvorbu Michala Studeného až k súčasným prezentovaným dielam. Iste, maliara, ako jednu z kľúčových, trochu viac sa mi páči český „stěžejních“, osobností „zlatých šesťdesiatych“ nie je potrebné nejako zvlášť predstavovať. Patrí do generácie, ktorá veľmi razantne vstupuje do diania v prvej polovici 60. rokov 20. storočia a osobnosti ako Vlado Popovič, Jozef Kornúcik, Peter Bartoš, Juraj Jakubisko, Elo Haveta, alebo Milan Sládek  nikoho nenechali na pochybách o svojom neskrotnom chcení zanechať za sebou stopu v jemne uvoľnenom dýchaní kultúry vo vtedajšom Československu. Vstupujú do závanov tradicionalistických domovských vzťahových relácií starších Galandovcov, absorbujú vtedy prebiehajúce konceptuálne tendencie a akosi každý po svojom vytvárajú svoj osobnostný program. Iste si spomenieme na „záznamy“ Michala Studeného jeho idenia po krajine, ktorú nepotrebuje konkretizovať. Bytia v krajine z ktorej ako totemy vynáša na plochu obrazu najelementárnejší znak prítomnosti človeka. Dom v tej najjednoduchšej podobe. A kostol, otlačok ľudskej pokory. Michal Studený prechádza krajinami svojho bytia a odnáša si z nich spomienky. Keramické črepy, fragmenty hospodárskeho náradia, lístky ďatelín, kvetiny vylisované v herbári a vtláča ich do pastóznych nánosov farieb ako znaky, symboly, otlačky svojej prítomnosti. Bol som tu.

V ostatných dvoch desaťročiach Michal Studený postupne akoby prestupoval cez pomyselnú bránu zo stavu telesnosti, do nehmotného priestoru imateriálna. Oprosťuje sa od potreby zanechávať znaky, symboly a prechádza do priestoru určitej spektrálnej spirituality vyšších duchovných hodnôt, duchovného vesmíru. Akákoľvek konkrétnosť, fyzičnosť, čo i len znaková vyhranenosť, pominuteľná realita, ostáva za prekročenou „bránou“ transcendentálna. Úžasná poetika tohto spôsobu myslenia i vyjadrovania je potom postavená mimo akéhokoľvek poznateľného, či hmatateľného atribútu a stáva sa len určitým fluidom duchovnými pochodmi autora prechádzajúcimi od bohato širokospektrálnej dúhy koloristického vnemu, až po elementárny výstup monochrómu sivých, či čisto bielej.

Výstava ostatnej tvorby maliara Michala Studeného v galérii Čin Čin Spektrá, je svojím rozsahom skôr komorného charakteru, ale výpoveďou nesporne naplní očakávanie náročného návštevníka. Ponúka koloristickú komunikáciu pri tichej meditácii s možnosťou ponoru do vlastného vnútra………………..

 

 

text © Peter Krivda Soliwarski, foto Adam Sakový, Viki Kollerová

Potulky CCXV – Bellissima Catania /I/

03.07.2024

„ Keď budeš počuť šum vtačích krídel, mysli na ich slobodu. Keď budeš vidieť ich tiene plávať na zemi, mysli na to, že plávali aj po miestach o ktorých snívaš. Ale oni sa stále vracajú tam, odkiaľ prvý raz vzlietli“ Krúžili sme nad Etnou a uvažoval som nad tým, aké pocity majú miestni ľudia, keď vidia z mohutnej hory vystupovať obláčiky pary. Obleteli sme tú [...]

Potulky CCXIV – Završje /HR/

06.06.2024

Svet je priestor naplnený záhadami. A je nádherným darom možnosť, či potreba tieto záhady objavovať. Niekedy sa pristihnem pri tom, keď sa prechádzame starými historickými uličkami, akoby som listoval fotografickým albumom, ktorý je plný starých fotografií a patril niekomu inému. Naším predkom, ktorí tu už nie sú. Ešte ich spoznávame na niektorých z čiernobielych, [...]

Jozef Mužila -„Možnosti“ v Turčianskej galérii

26.05.2024

…doslova v poslednej chvíli som ešte stihol skvelú výstavu skvelého výtvarníka Jozefa Mužilu /1967/ v Turčianskej galérii v Martine. „Možnosti“. Autor žijúci v Martine je z môjho pohľadu „málo videný“, málo exponovaný na našej výtvarnej scéne, málo prezentovaný aj napriek jeho nespornej originalite a jedinečnosti vyjadrovania. Zjavne v jeho povahovej [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 513748x
Priemerná čítanosť článkov: 3252x

Autor blogu

Kategórie