Založ si blog

Jozef Mužila -„Možnosti“ v Turčianskej galérii

…doslova v poslednej chvíli som ešte stihol skvelú výstavu skvelého výtvarníka Jozefa Mužilu /1967/ v Turčianskej galérii v Martine. „Možnosti“. Autor žijúci v Martine je z môjho pohľadu „málo videný“, málo exponovaný na našej výtvarnej scéne, málo prezentovaný aj napriek jeho nespornej originalite a jedinečnosti vyjadrovania. Zjavne v jeho povahovej výbave chýba vlastnosť agilnej horlivosti neustáleho drania sa dopredu, siahania po umelej publicite a pochybných oceneniach „Ikarových“ krídel. Ale on v popredí je. Potvrdzuje to aj výstava na ktorej nám ponúkal „Možnosti“ výsostne intelektuálneho, dovolím si povedať, že až hudobného ponímania priestoru so všetkým jeho chvením, vlnením, koloristickou výbušnosťou i meditatívnou tichosťou. Jozef Mužila nás svojimi maliarskymi kompozíciami vťahuje do diapazónu improvizačných alternatív, ktoré sa v podstate nemusia končiť a ponúkajú nesmierne možnosti subjektívnych eventualít. Osciluje medzi poznatkami abstrakcie op-artu a geometrickej abstrakcie s veľkou citlivosťou pre farebné spájanie a kombinovanie koloristickej významovosti.

   Druhou polohou výtvarného vyjadrovania Jozefa Mužilu sú jeho úžasné papierové frotáže v ktorých dokáže využívať doslova až banálne reliéfne podklady pre kolážové otláčanie do nových kompozičných spojitostí a významov. Fascinácia prekvapivou plasticitou výstupov, fascinácia poetikou náhodilosti, čarom novej „reči“ nás unáša do priestoru subjektívnych predstáv a snívania. Autor sa necháva touto poetikou viesť až do takej miery, že vystupuje do priestoru. Vytvára asambláže, alebo až plastické objekty, ktoré sa s nesmiernou naliehavosťou pokúšajú „vykríknuť“ o „Možnostiach“ smerovaní, vzťahov, ciest….

Vizuálna pôsobivosť výstavy Jozefa Mužilu „Možnosti“, ktorá bola pripravená v kurátorskej a koncepčnej spolupráci s PhDr. Evou Ľuptákovou, je nesporne podporená citlivou inštaláciou v krásnych priestoroch Turčianskej galérie.

text, foto © Peter Krivda Soliwarski

Potulky CCXIV – Završje /HR/

06.06.2024

Svet je priestor naplnený záhadami. A je nádherným darom možnosť, či potreba tieto záhady objavovať. Niekedy sa pristihnem pri tom, keď sa prechádzame starými historickými uličkami, akoby som listoval fotografickým albumom, ktorý je plný starých fotografií a patril niekomu inému. Naším predkom, ktorí tu už nie sú. Ešte ich spoznávame na niektorých z čiernobielych, [...]

Potulky CCXIII – Hrad Hrušov

18.05.2024

… kedy som prvý krát pocítil túžbu preniesť sa časom do minulosti, do iného obdobia, do iného času. Ono to asi bude vždy až po poznaní niečoho, čo sa udialo niekde v nepoznaní. A čím viac je to nepoznanie zastreto vrstvou neznáma, tým je tajomnejšie a záhadnejšie, a tým viac láka, a tým viac priťahuje, a tým viac chce, aby sme išli za nim. Ono to bude až potom, [...]

Potulky CCXII – Daorson /BiH/

17.04.2024

…stále som sa vyhýbal tomu, aby som sa stal cestujúcim v tom nikdy nekončiacom zástupe, ktorým sa ženú po všetkých cestách sveta turisti. A robia zeme, vyrábajú zeme, robia destinácie. Niekedy v jeseni minulého roku som nechtiac vypočul rozhovor dvoch mamičiek v kaviarni jedného nákupného centra. Sú to také kaviarne nekaviarne v ktorých sa schádzajú mamičky [...]

Stoltenberg

NATO zvažuje uviesť jadrové zbrane do stavu pohotovosti. Reaguje na rastúce hrozby

17.06.2024 10:09

Komunikácia v tejto otázke pomáha vyslať priamy odkaz o tom, že NATO je alianciou, ktorá disponuje jadrovými zbraňami a používa ich ako odstrašujúci prostriedok.

hufnica

Útoky trollov i hackerov, trestné oznámenia. Zbierka pre Ukrajinu napriek problémom pokračuje

17.06.2024 09:31

Jednému z iniciátorov zbierky 15. júna po opakovanom nahlasovaní natrvalo zablokovali účet na platforme X.

Migranti / Hraničný priechod /

Z Mexika do USA sa nelegálne pokúšalo dostať 1,4 milióna ľudí

17.06.2024 09:04

Podľa inštitútu bolo medzi utečencami a migrantmi aj približne 3000 maloletých bez sprievodu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini ako vrchný veliteľ ozbrojených síl: Vojakom nerozkáže, no môže vyhlásiť vojnu

17.06.2024 08:00

Peter Pellegrini sa od sobotňajšieho poludnia nestal len prezidentom Slovenska, ale aj vrchným veliteľom ozbrojených síl.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 497866x
Priemerná čítanosť článkov: 3171x

Autor blogu

Kategórie