Založ si blog

Potulky LXVI – Kostol Panny Márie Kráľovnej anjelov, Sádok

Vcelku dobrý deň opäť občania-priatelia, dnes opäť z ponitrianských Potuliek. Len neďaleko od minulej zastávky vo Veľkom Klíži sme sa teraz zastavili na ďalšom fascinujúcom mieste v obci Sádok pri Klátovej Novej Vsi. Na kopci Chríb nad obcou stojí ďalší z „mojich“ románskych kostolíkov. V čase, keď sme sa tam zatúlali kvitli púpavy a ovocné stromy, vyspevovalo množstvo včasne zaľúbených vtákov, tulácke vône, ktoré ma tak priťahujú vanuli zo všetkých strán a múry kostola hovorili, hovorili históriou.
Kostol Panny Márie kráľovnej anjelov vznikol pravdepodobne na prelome 11. – 12. storočia. Slúžil ako farský kostol pre viacero osád. Písomné pramene vzťahujúce sa ku kostolu sú pomerne skúpe. Môžeme sa domnievať, že bol poškodený pri tatárskom vpáde v roku 1241. Prvá zmienka o kostole pochádza z roku 1295. Vizitácie zo 16. a 18. storočia popisujú kostol v zanedbanom stave s minimálnym inventárom, ktorý bol rozkradnutý. V 19. storočí sa objavujú prvé snahy o zdokumentovanie architektonicky cenného objektu. V storočí nasledujúcom sa kostolík v Sádku dočkal archeologického prieskumu a niekoľkých opráv. Jeho neutešený stav bol v roku 2002 dôvodom ku vzniku občianskeho združenia Slovakia Incognita, ktorého poslaním sú záchranné a rekonštrukčné práce na tejto vzácnej románskej pamiatke. Práce sa naplno rozbehli na jar roku 2009, kedy sa prikročilo k obnove fasády vo výraze, aký kostol mal na prelome 16. a 17. storočia.
Keď sme vyšli z areálu kostola ohraničeného kamenným múrom a prechádzali trávou okolo, vynárali sa nám vlny kopcov Tribeča oproti, pohľadom cez futbalové bránky  som si na chvíľu spomenul na výtvarníka Jula Kollera, ktorý celý život žil konceptuálnym umením a tie bránky ako keby boli vytrhnuté z jeho konceptov. len náš Arés ako pobehoval po lúke narušil „kollerovskú“ inštaláciu a vrátil ma do reálna. Za kostolom si akási rodina s deťmi urobila piknik, ktorý sa podobal skôr na stretnutie dvoch skupín cirkusantov, ktorí si nerozumejú a vrieskajú na seba v nádeji, že tá druhá strana ich pochopí. Biely kostol je schovaný za hustými korunami líp, briez a borovíc voňajúcich jarnou sviežosťou a pod nimi na jednom z hrobov z pretlaku historickej nádhernosti a prírodnej úchvatnosti skolilo kochajúceho sa občana k oddychu. Cez listnaté koruny stromov presvitá slnko a farbí steny zeleňou.  Sedel som pred kostolom dlho a počúval a pozeral a bolo nás tam na tu krásu málo.

text, foto © Peter Krivda Soliwarski

Potulky CCXIV – Završje /HR/

06.06.2024

Svet je priestor naplnený záhadami. A je nádherným darom možnosť, či potreba tieto záhady objavovať. Niekedy sa pristihnem pri tom, keď sa prechádzame starými historickými uličkami, akoby som listoval fotografickým albumom, ktorý je plný starých fotografií a patril niekomu inému. Naším predkom, ktorí tu už nie sú. Ešte ich spoznávame na niektorých z čiernobielych, [...]

Jozef Mužila -„Možnosti“ v Turčianskej galérii

26.05.2024

…doslova v poslednej chvíli som ešte stihol skvelú výstavu skvelého výtvarníka Jozefa Mužilu /1967/ v Turčianskej galérii v Martine. „Možnosti“. Autor žijúci v Martine je z môjho pohľadu „málo videný“, málo exponovaný na našej výtvarnej scéne, málo prezentovaný aj napriek jeho nespornej originalite a jedinečnosti vyjadrovania. Zjavne v jeho povahovej [...]

Potulky CCXIII – Hrad Hrušov

18.05.2024

… kedy som prvý krát pocítil túžbu preniesť sa časom do minulosti, do iného obdobia, do iného času. Ono to asi bude vždy až po poznaní niečoho, čo sa udialo niekde v nepoznaní. A čím viac je to nepoznanie zastreto vrstvou neznáma, tým je tajomnejšie a záhadnejšie, a tým viac láka, a tým viac priťahuje, a tým viac chce, aby sme išli za nim. Ono to bude až potom, [...]

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 157
Celková čítanosť: 497756x
Priemerná čítanosť článkov: 3170x

Autor blogu

Kategórie