Založ si blog

Potulky CIII – Kostol Najsvätejšieho Spasiteľa pri Cetine /HR/

Dali sme si ešte kávu na rozlúčku s tak trochu ospalým, ale akýmsi smutným mestečkom Vrlika pod stredovekým hradom Prozor z ktorého sme zliezli. Od stolíka v kaviarni Vrlika na hlavnej ulici sa rozpadávajúce múry zdali ešte mohutnejšie ako keď sme sa ich dotýkali. Ktovie čo videl z hradieb Hrvoje Vukšić Hrvatinić, najsilnejší bosniacký feudál, ktorý dal hrad Prozor opevniť proti prenikajúcim Turkom začiatkom 15. storočia. Mysleli sme na všetky tie historické pohyby, ktoré sa cez toto mestečko premleli a ako ho poznamenali. Turkov, Benátčanov, Rakúšanov a nakoniec nešťastná juhoslovanská vojna. Ako poznamenali ľudí, ktorí tu teraz sadia pri stolíkoch pri nás a pri každom stretnutí sa pohľadov pokývu placho hlavou. Akoby na pozdrav, alebo na zdravie. Prázdne stoličky, prázdne domy, rozbité okná, zatlčené brány a doráňané steny. Ako srdcia ľudí, ktorí vojnu majú ešte stále v sebe. „Výborná káva“ poznamenala Inguśa mladej čašníčke, keď odnášala prázdne šálky. „Dođi opet, vidimo se“ usmiala sa a zamávala bankovkou ako vreckovkou.

Išli sme ďalej, na neďaleké miesta, kam v 7. storočí prichádzajú starí Chorváti, zakladajú pri rieke Cetina prvú osadu Vrh Rika a v 9. storočí za vlády kniežaťa Branimíra, dáva cetinský župan Gostiha postaviť na pamiatku matky a synov kostol Najsvätejšieho Spasiteľa /crkva sv. Spasa/. V 10. storočí sa o ňom zmieňuje byzantský cisár Konštantín VII. Porfyrogenitus v diele De administrado imperio. Je to nesporne jedna z najkrajších zachovaných pamiatok ranostredovekej sakrálnej architektúry v Chorvátsku. Jediný stojací kostol postavený so zvonicou pred schizmou, ako jednoloďová stavba so svätyňou a tromi apsidami v tvare trojlístka na východnej strane. Pri neskoršej prestavbe bola stredná apsida zbúraná a nahradená väčšou, pravouhlou. Na západnej strane je postavená mohutná, impozantná zvonica, cez ktorú sa do kostola vchádzalo a súčasne plnila aj úlohu obrannej veže. Westwerk je aj tu interesantnou črtou karolínskej architektúry, ktorá vrcholí v Európe v 9. storočí. Hlavná loď je podporená piatimi pármi mohutných oblúkových oporných stĺpov.

Začiatkom 15. storočia, keď Hrvoje Vukšić posilnil pevnosť Prozor, väčšina obyvateľov sa presťahovala z Vrh Riky do Vrliky pod jeho ochranu pred nájazdmi z osmanskej ríše. Ničivý vpád Turkov v r. 1492 zapríčinil aj skazu kostola, ktorý následne chátral. V 17. storočí okolie kostola bolo obývané obyvateľmi Bosny, moslimami, Srbmi, Chorvátmi, gréckokatolíkmi a pravoslávnymi veriacimi, ktorých hroby v okolí sú premiešané s hrobmi starochorvátskych usadlíkov. Pri archeologických nálezoch bolo vykopaných 1162 starých hrobov s bohatými nálezmi z ktorých zrejme najznámejším je karolínska kadidelnica franských misionárov, ktorí koncom 8. a v 9. storočí krstili Chorvátov, teraz uložené v archeologickom múzeu v Splite.

Žiaľ aj o toto historické a duchovné dedičstvo sa dlho viedli vlastnícke spory a boli dlho zdrojom napätia medzi miestnym chorvátskym katolíckym a srbským ortodoxným obyvateľstvom. Prechádzali sme sa pomedzi náhrobnými kameňmi pod ktorým ležali Srbi, Chorváti, moslimovia, rímskokatolíci, pravoslávni, okolo starých stećakov stáročia ukrývajúcich históriu, ľudí, ktorí v minulosti možno stáli proti sebe a teraz všetci v pokoji nekonečna ležia vedľa seba. Je tu ticho, hladíme múry minulých časov a z chladu kamennej opuky načúvame príbehom dávna. Cvrlikanie cikád nám pripomenulo aj vyhrávanie v žalúdkoch a tak sme sa vybrali ďalej. Obed a potom pevnosť v Knine.

text, foto © Peter Krivda Soliwarski

.

 

.

 

Potulky CXXI – Blatnická dolina, pre Inguśu

26.02.2024

…hľadáme doma krásy Toskánska, Andalúzie, Alpských dolín…,len akosi zabúdame, že iní k nám chodia hľadať krásy Slovenska, Turca, Blatnickej doliny. Koľko krát sme porovnávali „toto je nádhera, ako krajina pri Montalcino, vinohrady ako pri Pianacci…“. Lenže „táto“ nádhera zvlnenej krajiny s kopčekmi a dolinami je pri jednom z pohľadov z Brotnice [...]

Lubomír Typlt v Mantre, Bratislava

23.02.2024

…už dlho nie je pravidlom, že by sa v slovenských výstavných priestoroch predstavovalo súčasné výtvarné umenie z Čiech. O to zaujímavejšie potom vyznieva skvelý počin spoločnosti Mantra a jej konateľa Šimona Krivdu, ktorým sa podarilo vo výstavných priestoroch bratislavskej Pradiarne realizovať vskutku výnimočnú výstavu popredného českého multimediálneho [...]

Potulky CXX – Hrad Bítov, CZ

13.01.2024

Sadol som si na malý štokerlík v rohu a tak trocha s pokorou som otvoril starú knihu, ktorá ma sprevádzala v určitom zmysle celým životom. A teraz, už neviem po koľký raz som tú knihu, spolu s mnohými inými premiestňoval z police na inú policu v snahe urobiť miesto pre novšie, nástupnícke. Cervantesov Dômyselný rytier Don Quiote da la Mancha. Už len vyslovenie toho [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.